Ga direct naar: Hoofdinhoud
Loading...

Wat betekent klimaatverandering voor de Caribische eilanden?

Klimaatverandering heeft grote impact op Nederland, maar nog groter op het Caribisch deel van ons koninkrijk. Op Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba kunnen tientallen vakantieresorts en belangrijke infrastructuur onder water komen te staan door de stijging van de zeespiegel. Daarnaast verwachten de eilanden meer droogte en zwaardere stormen. Hoe bereiden zij zich voor op de toekomst?

Eerst het slechte nieuws: klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de Caribische eilanden. Ze zullen te maken krijgen met meer hitte, mogelijk een meter zeespiegelstijging in 2100, droogtes in de zomermaanden en meer schade door zwaardere cyclonen. Dit is slecht nieuws voor de natuur, het toerisme, de landbouw en visserij, de watervoorziening en cruciale voorzieningen als wegen, scholen en ziekenhuizen. 

Klimaataanpak in de maak

De Caribische eilanden werken hard aan plannen om verdere problemen tegen te gaan en zich voor te bereiden op een stijgende zeespiegel. De plannen zijn echter nog redelijk vers en sommige zijn nog in ontwikkeling. De BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) hebben sinds 2020 het ‘Natuur- en milieubeleidsplan Caribisch Nederland 2020-2030’ en Curaçao lanceerde in 2024 de ‘Routekaart Klimaatstrategie: Kòrsou na kaminda’. In 2025 stelt het National Climate Resilience Council (NCRC) van Aruba ook een Nationale Adaptatie Strategie op.

Daarnaast zijn er sinds 2024 online ‘klimaateffectatlassen’ verschenen waarin de kwetsbaarheden van de BES-eilanden en Curaçao letterlijk in kaart worden gebracht. Er zijn bijvoorbeeld kaarten die diverse scenario’s laten zien voor de toekomstige kunstlijn van een eiland, waar de koraalriffen gezond zijn en waar niet of wat gebruikelijke routes zijn voor orkanen. In 2025 komen ook atlassen voor Aruba en Sint Maarten. De atlassen worden steeds verder aangevuld met nieuwe kennis.

In de rest van het artikel vind je een kort overzicht van de klimaatuitdagingen in het Caribisch deel van het koninkrijk en voorbeelden van initiatieven die hieraan werken.

"Het doel is om overheden, bewoners en gemeenschappen te helpen de gevolgen van klimaatverandering in hun eigen regio te begrijpen, zodat ze zich er beter op kunnen voorbereiden. "
Klimaateffectatlas BES

BES-eilanden

De BES-eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland, samen ook wel ‘Caribisch Nederland’ genoemd. Ieder eiland heeft zijn eigen uitdagingen, maar er zijn ook grote overeenkomsten. Ze willen allemaal meer doen om hun eiland te herbebossen, koraal en mangrove te herstellen, afvalwater te hergebruiken en regenwater op te vangen. Ook hebben ze last van duizenden loslopende grazers – vooral geiten – die de natuur kapot grazen.

Mangrovebossen Bonaire
Het behouden en herstellen van natuur is voor alle Caribische eilanden een belangrijk doel.

In hun gezamenlijk Natuur- en milieubeleidsplan Caribisch Nederland 2020-2030 hebben de BES-eilanden vier doelen opgesteld: 1) de koraalriffen redden, 2) het behouden en herstellen van belangrijke natuur, 3) duurzaam land- en watergebruik voor de economie en 4) voorwaarden creëren voor duurzame resultaten. Of meer concreet: de waterkwaliteit moet worden verbeterd, niet-inheemse planten en dieren worden bestreden, het toerisme moet in balans komen met de natuur en er is aandacht voor onderwijs en bewustwording.

Saba

Op Saba is een belangrijk deel van de infrastructuur kwetsbaar voor overstromingen en hoge golven. Het drinkwaterbedrijf ligt bijvoorbeeld op het laagste deel van het eiland. Dat geldt ook voor de haven, terwijl Saba voor energie en voedsel afhankelijk is van andere eilanden. Wat als daar een natuurramp plaatsvindt? Dan heeft Saba ook een probleem.

De focus van de klimaatplannen van Saba ligt daarom op meer zelfvoorzienend worden. Het eiland werkt aan een kringloopeconomie en de zonneparken op het eiland leveren al 40% van de elektriciteitsvraag op een zonnige dag. Een extra zonnepark is in aanbouw om daar 89% van te maken. Verder vangen steeds meer huizen regenwater op en is er een speciale kwekerij opgericht. Hier worden gewassen geteeld in buizen met water (hydrocultuur) die in een soort bunker kunnen worden gezet tijdens orkanen. Zo blijft er genoeg voedsel op het eiland.

Ook op Saba staat de natuur onder druk. Door de stijgende temperatuur kunnen de nevelwouden alleen op grotere hoogte groeien, waar genoeg waterdamp is. De andere delen van het woud drogen uit en worden kwetsbaar voor cyclonen en natuurbranden. Een van de dingen die Saba wil doen is ecosysteemdiensten invoeren, waarbij het beheer van natuur wordt betaald.

Sint Eustatius

Ook op Sint Eustatius spelen de problemen met droge nevelwouden en de afhankelijkheid van andere eilanden. Het eiland is afhankelijk van regenwater voor de watervoorziening en de waterfabriek ligt ook nog eens direct aan zee. Ook de olieterminal, archeologisch erfgoed, de elektriciteitsfabriek en veel hotels en restaurants liggen in de gevarenzone voor overstroming.

In 2023 zorgde de meteorologische dienst van Curaçao voor meer bewustwording met het wijkprogramma ‘Kambio di klima den bo bario, bo ta kla p'e?’ (‘Klimaatverandering in jouw wijk, ben jij er klaar voor?’). Als onderdeel van het Curaçao Climate Change Platform bezocht de dienst buurten om te praten over klimaatverandering en wat mensen kunnen doen voor hun buurt en zichzelf.

Een technisch initiatief is Zen Farm. Net als op Saba kweekt Zen Farm gewassen in buizen gevuld met water (hydrocultuur). Het gaat om groenten als kool, wortel en spinazie, die normaal alleen in een koel klimaat groeien. Er is ook de boerderij Nos Kunuku, die hydrocultuur combineert met biologische teelt op zonne-energie, en D’Farm houdt zich bezig met het kweken van onder andere sla en verse munt.

Sint Maarten heeft als extra uitdaging dat het land zijn eiland deelt met het Franse Saint Martin. Dat maakt het ingewikkelder om plannen te maken die het hele eiland klimaatbestendig maken. En dat terwijl Sint Maarten een belangrijke doorvoerhaven is voor Saba en Sint Eustatius. Dus als er iets misgaat op Sint Maarten, zijn ook die eilanden de dupe.

Het is duidelijk dat op alle Caribische eilanden nog veel moet gebeuren om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Gelukkig is er ook veel bereidheid om concreet aan de slag te gaan voor een veilige toekomst en zijn de eerste stappen hiervoor in gang gezet. 

Bezoekadres

Weg van de Buitenlandse Pers 5, Ouwerkerk

Openingstijden

Open van 10.00 tot 17.00 uur.

Let op: de kassa sluit om 16.15 uur.