Herdenking watersnoodramp 1953 en symposium

De jaarlijkse herdenking van de watersnoodramp is voor ons allemaal een belangrijk moment en mocht ook dit jaar niet vergeten worden. Deze keer kon de herdenking helaas niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Door de geldende corona-maatregelen mochten we niet bij elkaar komen bij het Watersnoodmuseum. Daarom werd op maandag 1 februari 2021 de slachtoffers van de ramp van 1953 met u vanuit huis herdacht. Door middel van een livestream werd de aangepaste herdenking uitgezonden.

Na afloop van de herdenking vond een symposium plaats.

Kijk hier naar de herdenking en het symposium:

Film herdenking en symposium

Film symposium

Programma herdenking
Start livestream: 10.00 uur.

Om 10.00 uur was allereerst de door Omroep Zeeland geregistreerde kranslegging bij het monument van Gust Romijn te zien. De kransen waren voorafgaand aan de herdenking al neergezet en de burgemeester legde de afsluitende krans. Burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Josefien van der Meer hielden beiden een toespraak. De kinderburgemeester legde tevens symbolisch één van de (vele) witte rozen als gebaar voor alle mensen die zelf niet bij de herdenking aanwezig mochten zijn. Trompettist (Arie Noordijk) blies een taptoe, gevolgd door één minuut stilte en tot slot een couplet van het Wilhelmus.
Aansluitend vertoonde de livestream filmmateriaal uit de rijke collectie van het museum.

Programma symposium
Van 11.00 tot 12.00 uur.

Vanaf 11.00 uur praatte in het Vijfde Caisson presentator Maikel Coomans een uur lang met diverse gasten omtrent het thema ‘Herdenken in Coronatijd’. Onder de gasten was Ineke van Dijke uit Schuddebeurs, die als achtjarige de ramp meemaakte. Huisarts en medisch historicus Marjan Meekma kwam spreken over de impact van posttraumatische stressstoornis bij mensen die de ramp overleefden en dierbaren verloren. Ook Stijn Warmenhoven, oprichter Youth for Climate, was een van de sprekers. Verder leverden onder meer de burgemeester van Schouwen-Duiveland Jack van der Hoek, voorzitter bestuur Watersnoodmuseum Karla Peijs (oud-commissaris van de Koningin in Zeeland) en Watersnoodmuseum directeur Siemco Louwerse bijdragen aan deze live-uitzending. De interviews werden afgewisseld met nieuw filmmateriaal, dat is opgenomen voor het Oral History project van het Watersnoodmuseum.

Witte rozen
Dit jaar werden de slachtoffers van de watersnood van 1 februari 1953 herdacht door het (laten) leggen van een bloem. Heel veel mensen reserveerden daartoe via de webshop een witte roos. Alle 427 (!) rozen werden tijdens de herdenking neergelegd bij het watersnoodmonument van Gust Romijn, naast het Watersnoodmuseum. Zo heeft u, ondanks dat u er persoonlijk niet bij was, toch stilgestaan bij de herdenking en er met uw roos aan bijgedragen.

Deel dit bericht