home actueelactiviteitenkalender

Activiteitenkalender

Za 22 apr 2017 Extra activiteiten meivakantie

In de meivakantie zijn er weer volop extra activiteiten in het Watersnoodmuseum. Zo zijn er voor het hele gezin familierondleidingen op dinsdag 25 en woensdag 26 april. Deze rondleidingen vangen op deze dagen aan om 11.00 en 13.00 uur.

Speciaal voor de kids zijn er ook knutselworkshops in de meivakantie. Kinderen kunnen op dinsdag 25 en woensdag 26 april een eigen kunstwerkje maken met het thema water. Onder leiding van kunstenares Marlies Verda zijn er inloopworkshops tussen 11.30 en 16.00 uur.

Ten slotte kan men aan de slag met een eigen breiwerk in het Watersnoodmuseum. Op maandag 24 april worden er tussen 11.00 en 16.00 uur breiworkshops gegeven door Monique Dalebout van Mo & More. Er worden breiworkshops voor kinderen én volwassenen gegeven.
Wo 22 mrt 2017 Wisselexpositie: foto expositie 'Jakarta, de mensen achter de zeemuur'

Binnenkort wordt de nieuwe tentoonstelling 'Jakarta, de mensen achter de zeemuur' geopend. Een indrukwekkende fototentoonstelling van de fotografe Cynthia Boll, die vanaf 22 maart 2017 het hele jaar te zien is in het Watersnoodmuseum.

Cynthia Boll volgde 4 ‘gewone’ mensen in Jakarta en legde hun leven met en strijd tegen het water vast in beeld. Het resultaat is een boeiende expositie, waarin de unieke verhalen van mensen en de impact van het stijgende water worden uitgelicht. De expositie in het Watersnoodmuseum is een aanpassing van de tentoonstelling die eerder te zien was in Jakarta.

Ma 1 mei 2017 Foto-expositie Wie is het Waterschap?

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat we veilig wonen en recreëren achter de dijken en duinen. Dat sloten niet overstromen en dat rioolwater weer kraakhelder wordt. Maar er gaat een wereld schuil achter het beheer van ruim 190.000 ha waterrijk gebied. Waterschap Scheldestromen zorgt als onmisbare speler in Zeeland voor een goede conditie van duinen, dijken, waterkeringen, wegen en oppervlaktewater. Deze expositie laat zien hoe het waterschap dit doet. En misschien nog wel belangrijker: wie dit doen.

Waterschapsfotograaf Rudy Visser portretteerde 21 collega’s tijdens hun dagelijks werk. Zij laten de poldergemalen draaien, bedienen de stuwen, baggeren de sloten en maaien de bermen. Rudy Visser begon zijn loopbaan bij het waterschap van Zuid-Beveland in 1978. Zijn eerste klus was het verzwaren van de dijk bij Rilland-Bath. Het was de tijd van de Deltawet, toen alle Zeeuwse dijken op ‘deltahoogte’ moesten worden gebracht. De waterschappen fuseerden en Rudy ging er werken als vormgever en fotograaf.

Directeur Siemco Louwerse: ´De caissons waarin het Watersnoodmuseum gevestigd is, en een deel van het gebied rondom het museum, zijn eigendom van waterschap Scheldestromen. Hoe werkt het waterschap aan de veiligheid van dit unieke landschap? Rudy Visser verbeeldt deze vraag van heel dichtbij. Hij stelt zijn lens niet alleen scherp op de trots, het werkplezier en het verantwoordelijkheidsgevoel van zijn collega’s, maar ook op ons collectieve bewustzijn.`

Dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen: ´Hét waterschap bestaat niet, wel de 460 waterschappers die zich dag en nacht inzetten voor een veilig en schoon Zeeland. Hun werk is niet altijd even bekend bij inwoners en gasten, terwijl zij wel de voorwaarden scheppen voor ons leven in deze delta. Drones, apps en duurzame innovaties zijn behulpzame technieken, maar het zijn de mensen die het verschil maken. Ieder met een eigen verhaal.´

De foto-expositie is ingericht in het vierde caisson van het Watersnoodmuseum en te zien van 1 mei t/m 15 september 2017.
Za 4 feb 2017 Wisselexpositie: Objecten met een verhaal

Jaarlijks krijgt het museum vele schenkingen, variërend van schilderijen en tekeningen tot foto’s, gebruiksvoorwerpen en dagboeken. Een selectie van die objecten vormt een nieuwe wisselexpositie in de Deense Woning in caisson 3. De expositie is genaamd ‘Objecten met een verhaal, schenkingen uit 2016’. De registratiewerkgroep Watersnoodmuseum heeft deze tijdelijke expositie samengesteld.

De tentoonstelling is in het jaar 2017 te zien in het Watersnoodmuseum.
Zo 1 jan 2017 Beleef de Deltaroute

Het Watersnoodmuseum heeft met Beleef de Deltaroute een interessante aanvulling op de tentoonstelling in caisson 4. Daar is aandacht voor de innovaties in de zuidwestelijke delta, het gebied waar in 1953 de watersnoodramp plaatsvond. Om herhaling van een dergelijke ramp te voorkomen bouwde Rijkswaterstaat Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoog water uit zee: De Deltawerken, die worden uitgelicht in de Deltaroute.

Rijkswaterstaat en de ANWB bieden met ‘Beleef de Deltaroute’ een leuk en interessant dagje uit rond de 13 Deltawerken in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant. Zij nodigen iedereen uit om per auto, fiets of te voet één van die Deltawerken te bezoeken en tegelijkertijd iets leuks te ondernemen in de omgeving, (www.beleefdedeltaroute.nl) .

Tentoonstellingswand
Een bijzondere kaart met daarop de 13 deltawerken, korte, informatieve filmpjes over die deltawerken en hun omgeving en een overzichtskaartje dat de bezoeker mee kan nemen vormen samen een tentoonstellingswand in het vierde van de vier Phoenix caisson die in 1953 zijn gebruikt om het laatste gat van de ramp, bij Ouwerkerk in Zeeland, te sluiten.

Het Zeeuws Museum in Middelburg heeft het Watersnoodmuseum een aantal “stenen” van piepschuim met polyester geschonken om te gebruiken bij de ‘Beleef de Deltaroute’-informatiewand. Eerder werden ze gebruikt in hun tentoonstelling “Bescherm me”, wat een mooie link legt naar de Deltawerken, die 3 miljoen mensen beschermen. De maker van de stenen is Peter Bosman, wiens opa, Heero Leefoge, voorman was bij de operaties rond de sluitingen van de caissons van meerdere Deltawerken. Zoals de Veerse Gatdam en de Zandkreekdam. Er is hiervan een film van gemaakt door Bert Haanstra, die nu getoond wordt in het Rijksmuseum.