home actueelactiviteitenkalender

Activiteitenkalender

Wo 27 dec 2017 Kerstvakantie: familierondleidingen

Bezoekers kunnen in de kerstvakantie deelnemen aan diverse familierondleidingen op 27, 28 & 29 december 2017 en 3, 4 en 5 januari 2018. Mogelijk komen er nog andere data bij. De rondleidingen beginnen om 11.00 uur en om 13.00 uur.

De rondleid(st)er neemt u mee langs bijzondere plekken in het museum en vertelt u indrukwekkende verhalen over de ramp van ’53.

De rondleidingen zijn gratis bij te wonen bij een een (betaald) bezoek aan het museum. De gidsen kunnen op pad met groepen tot 25 personen. Aanmelden is dus aan te raden. De rondleiding is geschikt voor kinderen vanaf 7/8 jaar. Voor hen is er ook een speurtocht beschikbaar

Dat kan via 0111-644382 of info@watersnoodmuseum.nl. Een rondleiding duurt gemiddeld 1,5 uur.

Foto:Barbara Kerkhof - Maand van de Geschiedenis
Wo 27 dec 2017 Kerstvakantie: Toneelvoorstelling Stormkracht

In de kerstvakantie wordt de toneelvoorstelling Stormkracht op verschillende dagen opgevoerd in het Watersnoodmuseum. Tijdens deze voorstelling wordt de nacht van 31 januari 1953 weer tot leven gebracht. De toneelvoorstellingen starten om 11.30 uur en om 14.00 uur en vinden plaats op 27 & 29 december 2017 en 2 & 5 januari 2018. De voorstellingen duren circa een uur.

De toneelvoorstellingen zijn kosteloos bij te wonen bij een bezoek aan het Watersnoodmuseum. Het is aan te raden om op tijd te komen. Reserveren is namelijk niet mogelijk en er is een beperkte beschikbaarheid per voorstelling.

In het verhaal spelen Jan en Sara de hoofdrol. Jan is een eenvoudige boerenjongen en Sara is een meisje dat dolgraag naar Parijs wil, en dan is er nog de zoon van de wethouder: Gilles. Gilles vindt Sara leuk, maar Jan ook. Terwijl het water stijgt gaan ze naar een feest in het raadhuis. De storm neemt toe en het water blijft stijgen. Dan moeten Sara en Gilles naar huis met de auto. Plots springt Jan voor de auto..
Wo 22 mrt 2017 Wisselexpositie: foto expositie 'Jakarta, de mensen achter de zeemuur'

De indrukwekkende fototentoonstelling 'Jakarta, de mensen achter de zeemuur' van de fotografe Cynthia Boll is heel 2017 te zien in het Watersnoodmuseum.

Cynthia Boll volgde 4 ‘gewone’ mensen in Jakarta en legde hun leven met en strijd tegen het water vast in beeld. Het resultaat is een boeiende expositie, waarin de unieke verhalen van mensen en de impact van het stijgende water worden uitgelicht. De expositie in het Watersnoodmuseum is een aanpassing van de tentoonstelling die eerder te zien was in Jakarta.

Za 4 feb 2017 Wisselexpositie: Objecten met een verhaal

Jaarlijks krijgt het museum vele schenkingen, variërend van schilderijen en tekeningen tot foto’s, gebruiksvoorwerpen en dagboeken. Een selectie van die objecten vormt een nieuwe wisselexpositie in de Deense Woning in caisson 3. De expositie is genaamd ‘Objecten met een verhaal, schenkingen uit 2016’. De registratiewerkgroep Watersnoodmuseum heeft deze tijdelijke expositie samengesteld.

De tentoonstelling is in het jaar 2017 te zien in het Watersnoodmuseum.
Zo 1 jan 2017 Beleef de Deltaroute

Het Watersnoodmuseum heeft met Beleef de Deltaroute een interessante aanvulling op de tentoonstelling in caisson 4. Daar is aandacht voor de innovaties in de zuidwestelijke delta, het gebied waar in 1953 de watersnoodramp plaatsvond. Om herhaling van een dergelijke ramp te voorkomen bouwde Rijkswaterstaat Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoog water uit zee: De Deltawerken, die worden uitgelicht in de Deltaroute.

Rijkswaterstaat en de ANWB bieden met ‘Beleef de Deltaroute’ een leuk en interessant dagje uit rond de 13 Deltawerken in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant. Zij nodigen iedereen uit om per auto, fiets of te voet één van die Deltawerken te bezoeken en tegelijkertijd iets leuks te ondernemen in de omgeving, (www.beleefdedeltaroute.nl) .

Tentoonstellingswand
Een bijzondere kaart met daarop de 13 deltawerken, korte, informatieve filmpjes over die deltawerken en hun omgeving en een overzichtskaartje dat de bezoeker mee kan nemen vormen samen een tentoonstellingswand in het vierde van de vier Phoenix caisson die in 1953 zijn gebruikt om het laatste gat van de ramp, bij Ouwerkerk in Zeeland, te sluiten.

Het Zeeuws Museum in Middelburg heeft het Watersnoodmuseum een aantal “stenen” van piepschuim met polyester geschonken om te gebruiken bij de ‘Beleef de Deltaroute’-informatiewand. Eerder werden ze gebruikt in hun tentoonstelling “Bescherm me”, wat een mooie link legt naar de Deltawerken, die 3 miljoen mensen beschermen. De maker van de stenen is Peter Bosman, wiens opa, Heero Leefoge, voorman was bij de operaties rond de sluitingen van de caissons van meerdere Deltawerken. Zoals de Veerse Gatdam en de Zandkreekdam. Er is hiervan een film van gemaakt door Bert Haanstra, die nu getoond wordt in het Rijksmuseum.