home actueelactiviteitenkalender

Activiteitenkalender

Wo 22 mrt 2017 Wisselexpositie: foto expositie 'Jakarta, de mensen achter de zeemuur'

Binnenkort wordt de nieuwe tentoonstelling 'Jakarta, de mensen achter de zeemuur' geopend. Een indrukwekkende fototentoonstelling van de fotografe Cynthia Boll, die vanaf 22 maart 2017 het hele jaar te zien is in het Watersnoodmuseum.

Cynthia Boll volgde 4 ‘gewone’ mensen in Jakarta en legde hun leven met en strijd tegen het water vast in beeld. Het resultaat is een boeiende expositie, waarin de unieke verhalen van mensen en de impact van het stijgende water worden uitgelicht. De expositie in het Watersnoodmuseum is een aanpassing van de tentoonstelling die eerder te zien was in Jakarta.

Za 4 feb 2017 Wisselexpositie: Objecten met een verhaal

Jaarlijks krijgt het museum vele schenkingen, variërend van schilderijen en tekeningen tot foto’s, gebruiksvoorwerpen en dagboeken. Een selectie van die objecten vormt een nieuwe wisselexpositie in de Deense Woning in caisson 3. De expositie is genaamd ‘Objecten met een verhaal, schenkingen uit 2016’. De registratiewerkgroep Watersnoodmuseum heeft deze tijdelijke expositie samengesteld.

De tentoonstelling is in het jaar 2017 te zien in het Watersnoodmuseum.
Za 22 apr 2017 Extra activiteiten meivakantie

In de meivakantie zijn er weer volop extra activiteiten in het Watersnoodmuseum. Zo zijn er voor het hele gezin familierondleidingen op dinsdag 25, woensdag 26 en donderdag 27 april. Deze rondleidingen vangen op deze dagen aan om 11.00 en 13.00 uur.

Speciaal voor de kids zijn er ook knutselworkshops in de meivakantie. Kinderen kunnen op dinsdag 25 en woensdag 26 april een eigen kunstwerkje maken met het thema water. Onder leiding van kunstenares Marlies Verda zijn er inloopworkshops tussen 11.30 en 16.00 uur.

Ten slotte kan men aan de slag met een eigen breiwerk in het Watersnoodmuseum. Op maandag 24 april worden er tussen 11.00 en 16.00 uur breiworkshops gegeven door Monique Dalebout van Mo & More.
Zo 1 jan 2017 Beleef de Deltaroute

Het Watersnoodmuseum heeft met Beleef de Deltaroute een interessante aanvulling op de tentoonstelling in caisson 4. Daar is aandacht voor de innovaties in de zuidwestelijke delta, het gebied waar in 1953 de watersnoodramp plaatsvond. Om herhaling van een dergelijke ramp te voorkomen bouwde Rijkswaterstaat Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoog water uit zee: De Deltawerken, die worden uitgelicht in de Deltaroute.

Rijkswaterstaat en de ANWB bieden met ‘Beleef de Deltaroute’ een leuk en interessant dagje uit rond de 13 Deltawerken in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant. Zij nodigen iedereen uit om per auto, fiets of te voet één van die Deltawerken te bezoeken en tegelijkertijd iets leuks te ondernemen in de omgeving, (www.beleefdedeltaroute.nl) .

Tentoonstellingswand
Een bijzondere kaart met daarop de 13 deltawerken, korte, informatieve filmpjes over die deltawerken en hun omgeving en een overzichtskaartje dat de bezoeker mee kan nemen vormen samen een tentoonstellingswand in het vierde van de vier Phoenix caisson die in 1953 zijn gebruikt om het laatste gat van de ramp, bij Ouwerkerk in Zeeland, te sluiten.

Het Zeeuws Museum in Middelburg heeft het Watersnoodmuseum een aantal “stenen” van piepschuim met polyester geschonken om te gebruiken bij de ‘Beleef de Deltaroute’-informatiewand. Eerder werden ze gebruikt in hun tentoonstelling “Bescherm me”, wat een mooie link legt naar de Deltawerken, die 3 miljoen mensen beschermen. De maker van de stenen is Peter Bosman, wiens opa, Heero Leefoge, voorman was bij de operaties rond de sluitingen van de caissons van meerdere Deltawerken. Zoals de Veerse Gatdam en de Zandkreekdam. Er is hiervan een film van gemaakt door Bert Haanstra, die nu getoond wordt in het Rijksmuseum.